Ontworteling Ecothriller

Ontworteling van Janine Keijser

Thrillers zijn er in vele soorten en maten, redelijk nieuw in dit genre is de ecothriller. Janine Keijser is een Nederlandse schrijfster die in een nog niet zo bekend genre schrijft: ecothriller. 

In ‘Ontworteling’ gaan we mee met Lara op onderzoek tocht in de Amazone. Ze heeft een opdracht aangenomen om een zaak te onderzoeken over een stuk land in de Amazone. Het stuk grond is in eigendom van een organisatie die de inheemse stammen wil beschermen in hun bestaan. Het bestaan van enkele stammen is in direct gevaar omdat er nog steeds massaal bomen gekapt worden. En dat allemaal voor winstbejag. Eenmaal aangekomen blijkt er van alles aan de hand en wordt het al snel een zaak van overleven en komt Lara er snel achter dat niet alles lijkt zoals het is…..

Keijser heeft een vlotte en verbeeldende schrijfstijl en ik werd al vanaf het begin het verhaal ingezogen. Het verhaal heeft een aantal lagen die mooi in elkaar verweven zijn. Ik heb het boek met een lach en een traan gelezen. Het onderwerp is helaas nog zo knalhard actueel en schrijnend. Dagelijks verdwijnen er nog vele vierkante kilometers aan ‘oerbos’ in die regio en dat allemaal voor geld en macht. En door deze kapitalistische gedrevenheid gaat dit met bedreigingen, grof geweld en het vermoorden van mens, dier en plant.

De titel Ontworteling denkt de lading van het verhaal. Als je het woord opzoekt dan kom je betekenissen tegen als: met wortel en al uitrekken, uitroeien, rooien, uit de grond rukken. 

Eerder las ik al haar debuut: ‘Rauw’ En nu had ik de eer om mee te doen in een leestrein met haar boek ‘Ontworteling’.Het fysieke boek is in januari bij een lezer(es) begonnen en gedurende 2024 gaat het nog naar 11 andere adressen. Ik hoop dat dit boek ook gelezen gaat worden door mensen die minder op hebben met natuurbescherming en weinig weet hebben wat er bijvoorbeeld zoal  in het Amazonegebied allemaal gebeurd voor onze zogenoemde welvaart.

Boek bestellen? Klik op de afbeelding.

Plaats een reactie